Cultuur Denemarken

Cultuur Denemarken

placeholder

Sport
H et Deens kun je herkennen van een bepaalde lidwoord dat word gebruikt bij de vervoeging van werkwoorden. De klanken de gebruikt worden in de Scandinavische talen kun je ook goed herkennen in het Deens. Het Deens heeft met de talen Fries, Noord Nederlands en Zweeds gemeen omdat ze allemaal een woordgeslachten hebben dat uit twee dingen bestaat zijdig of onzijdig.

Bezienswaardigheden

In Denemarken zijn er best veel bezienswaardigheden waardoor het land best wel populair is bij Europese landen. Hier zijn een paar bezienswaardigheden die populair zijn;
- Het attractiepark Dyrehavsbakken
- Amalienborg het koninklijk paleis
- Legoland, populair in Denemarken
- De populaire standbeeld, De kleine zeemeermin
- Een anarchistische enclave; Christiania

Geld

Er wordt betaald met de Deense Kroon in Denemarken, het geld in Denemarken wordt Kr of DKK genoemd. De wisselkoers is verbonden met de Euro. In Groenland wordt gebruiken ze ook de Deense Kroon, in de Faeröer eilanden betalen ze met de Faeröerse kroon, die is gewoon in waarde hetzelfde, maar hebben wel een eigen drukmotief.

Bevolking en cultuur

De bevolking in Denemarken houdt zich erg aan hun gelijkheid van de mens. De bevolking staat dichtbij de overheid en van de bevolking is 80% aangesloten bij de kerk. Gezinnen in Denemarken staan hecht aan elkaar en er wordt goed rekening gehouden met kinderen. Hans Christian Andersen is in Denemarken een hele bekende schrijver, hij schreef vooral sprookjes met zeemeermin, het lelijke jonge eendje en de prinses op de erwt. Deze verhalen zijn in het cultuur van Denemarken belangrijk, omdat dit bijna elke kind wordt gelezen. Ontwerpen in Denemarken zijn vaak lijnen met minder details dan normaal, er zijn natuurlijke en functionele producten, ze zijn wereld bekend door hun gemakkelijke vormen.

Eten

Denemarken is een landbouw en visser land. Hierdoor zijn er op de Deense menukaarten vaak vis, vlees en aardappelen te zien. De Deense keuken is te zien dat er in de basis vooral voorraad eten wordt gebruikt dus vis en vlees werd gezout en gerookt en gedroogd brood werd veel gegeten. Een typische Deense gerecht is paling die gerookt is. Paling wordt dan verwerkt in paling-eitaart en paling in biersaus. Denen zijn erg gek op eten. Als er feestdagen aankomen staan de Denen als een dag in de keuken om gerechten voor te bereiden. Met allen aan tafel is dan ook echt een traditionele iets met het gezin samen zitten en praten kan wel 2 tot 3 uur duren.

Muziek

Muziek in Denemarken is vooral vrolijk en blij. Omdat er veel viool in wordt gespeeld kunnen Denen er flink op dansen en los op gaan. Deense muziek is sinds het begin al een mengsel met de Germaanse luren die voorkomen in Denemarken en een gedeeld in Noord-Duitsland. En het is terug te vinden sinds de periode van het begin van 16e tot na christus. In latere tijden werd de muziek een beetje anders door bepaalde buitenlandse muziek, zoals Adrianus Petit Coclico, John Dowland en Heinrich Schutz. Mogens Pederson is een van de bekendste muzikant die Denemarken kent en schreef veel Deense muziek.

Terug naar boven