Inwoners Denemarken

De oppervlakte van Denemarken is in totaal 43.094 km² en het bevolkingsaantal was in 2017 circa 5.605.948. De meerderheid van de inwoners van Denemarken, dus de Denen geloven in het protestantisme. De rest van de inwoners is islamitisch. Deens is de taal die wordt gesproken door de Denen, het Deens is ook te onderscheiden in een aantal dialecten. Door een kleine hoeveelheid van de inwoners wordt Duits gesproken en door de immigranten vooral Faeröers, noors, Zweeds, turks en Arabisch.

Denemarken

Denemarken (ook wel Danmark, landcode DK) ligt in het land Scandinavië. Scandinavië ligt in het noordelijke gedeelte van Europa. Denemarken grenst aan Duitsland, de Noordzee en de Oostzee. Het klimaat van Denemarken lijkt erg veel op het klimaat van Nederland. In de winter is het wel wat koeler dan in Nederland. In de zomer is het in Denemarken rond de 20 tot 25 graden. Denemarken is een Koninkrijk (Kongeriget Danmark) en deze wordt samen met Faeröer en Groenland gevormd. Margrethe II is de koningin van de monarchie in Denemarken. Kopenhagen (København) is de hoofdstad van Denemarken en heeft een oppervlakte van circa 88 km². Denemarken bestaat buiten de hoofdstad uit een aantal andere grote steden. Dit zijn: Aalborg, Aarhus, Odense en Roskilde. Deze steden vormen samen met de hoofdstad de bestuurlijke indeling van Denemarken. Denemarken hoort bij de Europese Unie, maar er wordt nog wel met de Deense kroon betaald. Dit komt omdat Denemarken niet in de eurozone ligt. Er kan wel met de euro betaald worden op bepaalde toeristische locaties, zoals luchthavens, musea en toeristische steden.

inwoners denemarken

Populaire bezienswaardigheden in Denemarken zijn onder andere:

  • Tivoli, dit is een erg bekende attractiepark in Kopenhagen.
  • Legoland Billund, dit is wereldwijd de eerste Legopark en is geopend in 1968.
  • Slot Frederiksborg, dit is een kasteel in Hillerød dat gebouwd is vanaf 1600 tot 1620.
  • Buiten deze drie bezienswaardigheden zijn er nog erg veel bijzondere bezienswaardigheden in Denemarken.

Geschiedenis Denemarken

Sinds 1973 hoort Denemarken bij de Europese Unie. De Vikingen zorgden tussen de 8e en de 11e eeuw ervoor dat Denemarken een erg machtige land was. Dit deden de Vikingen samen met de Zweden en de Noren (die nu ook behoren tot Scandinavië). Uiteindelijk verenigde Harald Blauwtand, de Vikingenkoning het land en zorgde ervoor dat mensen zich bekeerden tot Christen. In het jaar 1397 werd Denemarken verenigd met Zweden en Noorwegen. Met Zweden duurde de unie ongeveer 126 jaar en met Noorwegen ongeveer 417 jaar.

Bestuurlijke indeling

Denemarken had tot het jaar 2007 in totaal 13 provincies, deze zijn in het jaar 2007 afgeschaft en zijn vervangen door de volgende 5 regio’s:

  • De eerste regio is ook de hoofdstad van Denemarken, namelijk Kopenhagen.
  • De tweede regio is Aarhus en ligt in Midden-Jutland.
  • De derde regio is Aalborg en ligt in Noord-Jutland.
  • De vierde regio is Roskilde en ligt in Seeland.
  • En de vijfde regio is Odense en deze stad ligt in Zuid-Denemarken.

Het bevolkingsaantal van Kopenhagen is in 2017 5.748.789, in Aarhus is dit 1.304.253, in Aalborg 587.355, in Roskilde 832.553 en in Odense is dit 1.217.224