/klimaat-denemarken-denemarken Denemarken

Denemarken verschilt in klimaat niet veel van Nederland. Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat ze niet hele warme zomers hebben en ook geen hele koude winters. Rondom Denemarken ligt ook veel zeewater, dit heeft ook invloed op het klimaat. Het oosten en westen van Denemarken verschillen erg van elkaar, in het oosten van Denemarken is de temperatuur over het algemeen lager dan in het westen. Hogedrukgebieden in Denemarken duren langer dan in Nederland, wanneer er dus een warme periode is duurt die langer en een koude periode ook. Er valt ook minder regen in Denemarken vergeleken met Nederland. De gemiddelde temperatuur in Denemarken per jaar is 7,3 graden.

Zomers

In juni, juli en augustus schijnt de meeste zon in Denemarken. In Denemarken schijnt er in de zomer een hoop zon, ruim 700 zonuren. Denemarken heeft dus warme zomers met veel zon. In Denemarken schijnt dus meer zon dan in Nederland (Nederland schijnt er 600 uren zon gemiddeld in de zomer). Dit komt ook doordat het in Denemarken langer licht is. In Denemarken is het in de zomer vrijwel nooit 30 graden. Maar door de lange hogedrukgebieden blijft de zon vaak lang schijnen. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 20 tot 22 graden. Door dat het in Denemarken niet te tropisch is, is dit een druk vakantieland voor gezinnen met jonge kinderen. Snachts daalt de temperatuur in de zomer wel stevig, dus moet je goeie warme kleding aantrekken wanneer je gaat slapen.

klimaat denemarken

Winter

In oktober kan het in het Noorden van Nederland al erg koud zijn en het kan zelfs al vriezen en sneeuwen. Denemarken ligt gemiddeld 30 tot 60 dagen onder met sneeuw, er valt meer sneeuw dan in Nederland. Afhankelijk van welke locatie je in Denemarken bent valt er sneeuw, in het noorden valt er meer sneeuw dan de rest van Denemarken. De winter is in Denemarken vrij grijs en de zon laat zich weinig zien er is juist veel meer mist. In de winter komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt, het kan zelfs als er sneeuw ligt rond de -20 en -30 graden worden. Doordat het in de winter heel koud is en veel sneeuw valt ziet het land er een stuk anders uit, omdat het bedekt is met sneeuw. Denemarken heeft over het algemeen dus een koude winter.

Wind

Doordat Denemarken omringd is door de zee is er veel wind. In de herfstmaanden is er het meeste wind, de windkracht kan oplopen tot windkracht 12. Windkracht 12 houdt orkaankracht is en is dus extreem noodweer. Het kan ook gemakkelijk windkracht 10 tot 11 worden, hierbij staat er ook behoorlijk veel wind. Door de extreme wind vinden er aan zee een hoop windsporten plaats. De wind kan ook nare gevolgen hebben, er kunnen dingen kapot waaien en er kan veel schade worden opgelopen. De wind waait in de herfst maanden het hardst, omdat er dan veel wind vanuit zee komt. De wind in Denemarken komt meestal vanuit het westen.