Over Denemarken

Over Denemarken

placeholder I n de middeleeuwen leefden de Vikingen in Denemarken. Ze hadden als geloof het christendom meegebracht dit was rond de tijd 800 en 1000. De vele eilanden rond Denemarken hadden onenigheid over de macht maar in 900 werd daar een eind aangemaakt en gingen die amen als een land dat Denemarken word genoemd of ook wel Dannevirke in hun taal. In Europa is Denemarken de oudste monarchie. 10 eeuw werd Denemarken een land die christelijk werd. In 1397 zorgde de koningin Margrethe ervoor dat Denemarken een belangrijke handels positie werd. Rond Napoleon tijd gingen Denemarken ook meedoen aan de kant van de Franzen. In 1814 nam Zweden Noorwegen over omdat ze de oorlog verloren hadden. Na een groot aantal jaar werd het land een nationaal sociaal zekerheidsstelsel. In de Eerste Wereldoorlog deed Denemarken niet mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Denemarken door Duitsland bezet. En Denemarken verzette zich daar niet tegen. Na die oorlog werd Denemarken lid van de EU en de NAVO.

Taal in Denemarken

In Denemarken worden 3 talen gesproken dat zijn het Deens, het Faerörsk en het Groenlands. De talen die afkomstig zijn van het Germaanse tak en Indo talen zijn het Faeorörsk en het Deens. Ook al zijn ze van dezelfde taalconnectie, ze kunnen daarom ook elkaar niet heel goed verstaan. Doordat de Denen handelde met een koopman van Hanze, kon de Denen onafhankelijk worden van de Duitsers die toen de baas waren. Mensen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken kunnen elkaar goed verstaan en ook elkaars taal goed lezen. De Denen spreken ook nog de internationale talen Engels en Duits. Drie letters zijn er in het alfabet van het Deens erbij omdat ze bepaalde woorden anders schrijven en lezen. Want als ze die worden uitspreken dan hebben die totaal andere klanken dan hoe je ze schrijft. Daarom is het Deens zo moeilijk. Op het eiland Jutland word in het zuiden wel de Duitse taal gesproken.

Natuur in Denemarken

Rondom Denemarken zijn er een aantal schiereilanden waar er veel natuur te zien is. Die die eilanden maar ook aan het vaste land zijn er lange zandstranden. Je kunt dan heidegebieden, rivieren, heuvels, dennenbossen en meren zien in die gebieden. Ook zijn er vele wandelroutes en fietsroutes in deze gebieden dus je kunt genoeg ontdekken lopend en op de fiets. En nu ben je ook actief bezig tijdens de vakantie. Je kunt urenlang blijven rondfietsen in Denemarken. Want de fietspaden en routes zijn vaak vlak dus het is heel makkelijk met kinderen want die raken dan niet snel uitgeput. Ook kun je andere activiteiten doen in deze natuurgebieden zoals wandelen, golfen en vissen bij de meren en rivieren. Een must om te bekijken in Denemarken is auto rijden langs de Margrietroute. Die route is 3700km lang die dwars door het land gaat. Veel toeristen kiezen dan vaak om deze route te maken met een rondreis want zo kunnen ze Denemarken ontdekken met de mooie landschappen en natuur in het binnenland. Ook bezoeken veel mensen het eiland Bornholm die in de zomer het eiland is waar het meest de zon schijnt. En alles wat de natuur te bieden heeft vind je allemaal op dit eiland.

Weer in Denemarken

In Denemarken kun je het klimaat vergelijken met het klimaat hier in Nederland. Alleen beïnvloed de zee meer op het weer in Denemarken. In Nederland is dat een stuk minder. Door de zee worden de temperaturen ook een stuk sterker. Hierdoor zijn de zomers juist koel in Denemarken en de winters juist niet enorm koud. Doordat Denemarken geheel is omringd met de zee, dan hebben ze over het algemeen veel meer wind dan ons hier in Nederland. Die wind is vaak ook afkomstig van de Noordzee. Rond de maand februari is de temperatuur ongeveer rond de 3 °C. In de winter is het een stuk kouder door de wind uit het oosten waarbij het soms wel -30 °C kan worden. En in de zomer kan de temperatuur door dezelfde wind stijgen tot ongeveer 35°C. Maar rond de maand juli koelt het al snel af naar 15°C. Het regent per jaar gemiddeld 600 mm in Denemarken. Het stormt aan de westkust door de wint soms wel 50 keer per jaar.

Terug naar boven